Sterling silver, Silver 925

Vad är egentligen sterling silver eller silver 925 som det ibland kallas?

Silver i sin renaste form, 100%, är såklart helt äkta silver. Däremot är det väldigt svårt att använda 100% silver till att skapa något, då det är alldeles för mjukt och lätt tappar formen eller går sönder. Det man då gör är att tillsätta en annan metall för att förändra egenskaperna och göra silvret mer formbart och starkt. Oftast tillsätts koppar som extra metall.

Sterlingsilver är en legering som består av 92,5% silver och 7,5% koppar, eller någon annan metall. Det är en populär metall som används i smycken, bestick, dekorativa föremål och mycket mer.

Silver har använts för smycken och andra dekorativa ändamål i århundraden. Det är känt för sin eleganta, ljusa glans och har alltid varit en favorit bland konstnärer och hantverkare. Men på grund av dess mjukhet och känslighet för repor och missfärgning, behövde silver förstärkas genom att kombineras med andra metaller. Det var så som sterlingsilver kom till.

Sterlingsilver är en mycket populär metall i smyckenindustrin. Det är en tuff och hållbar metall som är lätt att forma och polera. Dessutom ger den ljusa glansen smycken en hög kvalitetskänsla.

En av de stora fördelarna med sterlingsilver är dess användbarhet. Det är en metall som passar både till vardags och fest, och som lätt kan kombineras med andra material, som guld eller stenar. Sterlingsilver är också relativt prisvärd, vilket gör den till en populär val för smycken och andra dekorativa föremål.

Men sterlingsilver har också några nackdelar. Eftersom det är en legering av silver och koppar, är det mottagligt för oxidering. Detta innebär att det kan tappa sin glans och få en gråaktig ton. För att undvika detta är det viktigt att förvara och vårda dina sterlingsilversmycken på rätt sätt.

Det finns också några saker att tänka på när det gäller rengöring och underhåll av sterlingsilver. Eftersom det är mottagligt för oxidering och missfärgning, är det viktigt att förvara det på ett torrt ställe och undvika kontakt med fukt och luft. Om smyckena blir smutsiga eller missfärgade, kan de rengöras med en mjuk trasa eller en speciell silverputs. Det är också viktigt att undvika att utsätta sterlingsilver för överdriven friktion, eftersom det kan repa eller skada ytan.

Sammanfattningsvis är sterlingsilver en populär och mångsidig metall som används i smycken, bestick, dekorativa föremål och mycket mer. Det är en tuff och hållbar metall som är lätt att forma och polera, och som ger smycken en hög kvalitetskänsla. Men det är viktigt att förvara och vårda sterlingsilversmycken på rätt sätt för att undvika oxidering och missfärgning.

I ett Sterlingsilver så är silverhalten minst 92,5% men ibland högre. Produkter som är i Sterlingsilver märks ofta med 925, S925 eller Sterlingsilver.

Är Sterlingsilver äkta silver då?
Ja, eftersom kravet för att kallas äkta ligger på just 92,5% mängd rent silver så är Sterlingsilver ett äkta silver.

Kan man duscha med silversmycken?
Ja, det kan man göra. Det finns en viss risk att silver eller annan metall mörknar något när de har kontakt med tvål och schampo. Vi rekommenderar att man inte duschar med våra smycken för att de ska hålla sig fina längre.

Vad är skillnaden på nysilver och Sterlingsilver?
Allt, kan man nästan säga. Nysilver är en legering av koppar, nickel och zink och har inget silver i sig alls. Många billiga pläteringar eller produkter tillverkas av nysilver som alltså inte ska blandas ihop med Sterlingsilver som är äkta vara. Större föremål är ofta märkta med Sterling silver, S925 eller Silver 925 på något lite dolt ställe.

Mary By Hand använder bara sterlingsilver i örhängets stift och krokar. Alla material som används är nickelfria. Alla våra smycken görs nickelfria och våra örhängen i Sterling silver.