Påsk 2023

Endast tillgänglig under en begränsad tid

PÅSK – en glädjens högtid!

Påsken präglas av både stillhet och glädje. Från stillheten och de mörka dagarna till glädjen på påskdagen när Jesus uppstod.

På Jesu tid var det en stor sorg när Jesus blev korsfäst. Trots att han talat om att han skulle uppstå igen, var det nog många som tvivlade när Han hängde där på korset. Idag vet vi att glädjens dag kommer. Han tog straffet för våran skull, men han uppstod på tredje dagen. Och det bästa är att Jesus lever än idag!

Många är vi som firar tillsammans med släkt och vänner. Kycklingar, ägg och påskliljor är starkt förknippade med påskens firande.

Här har jag tagit fram några roliga och söta örhängen som passar bra till påsk. Det finns också några örhängen med påskens budskap.

Alla stift och krokar är i sterlingsilver och övriga metalldelar är i nickelfri silverplätering.

Om din favorit skulle vara slutsåld så hör gärna av dig så ska vi se vad jag kan göra.

 

Glad Påsk!

Påsk 2023

När infaller påsk 2023 egentligen?

Påsk 2023 infaller vecka 14, mellan den 3-9 april. Traditionellt ligger påsken i stilla veckan som inleds med palmsöndagen. Varje veckodag har ett eget namn i stilla veckan.

  • Måndag – Blå/svart måndag. Ett omtvistat namn som hör ihop med fastlagssöndagen.
  • Tisdag – Vita tisdagen. Egentligen fettisdagen som troligen över tid har blandats ihop i kalendrar och tideräkning
  • Onsdag – Dymmelonsdag. Från och med onsdag så ska påskfriden råda och då dämpade man traditionellt kyrkklockornas klang genom att byta ut staven i kyrkklockan mot en trästav, dymmel, eller så virade man in dem i tyg eller läder för att dämpa klangen.
  • Torsdag – Skärtorsdag. Denna dagen åt Jesus den sista måltiden med sina lärljungar. Man firade även den första nattvarden. Jesus instiftade nattvarden genom att bryta bröd och dricka vin tillsammans med lärljungarna. Fortsätt fira nattvard och gör det till mitt minne, sa Jesus.
  • Fredag – Långfredag. Dagen när Jesus bar korset upp till Golgata där han korsfästes tillsammans med två andra. Korsfästelse var både en plågsam och pinsam död. Efter Jesus dör begravs han bakom en stor sten i ett berg.
  • Söndag – Påskdagen. Kristus är uppstånden! Under påskdagen uppstår Jesus ifrån det döda. När några kvinnor kommer till graven för att sörja ser de att stenen är borta och graven är tom. Kvinnorna, bland annat Maria från Magdala fann istället ett par änglar där Jesus legat. Jesus uppenbarade sig strax därefter för dem och bad dem gå till lärljungarna och berätta att Jesus är uppstånden.

Påskens texter kan bland annat läsas i Johannesevangeliet 12 och framåt som leder fram till att  Judas förråder Jesus och får honom fängslad och åtalad inför Pontius Pilatus.